Mataró: de Mancos a Djembereng

Paisatge sonor d'una ciutat

CAN MARFÀ GÈNERE DE PUNT. MUSEU DE MATARÓ
Ptge. de Can Marfà, 1
Del 9 d'octubre de 2020 a l'11 d'abril de 2021
Horaris de visita: Dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h.


L'exposició «Mataró: de Mancos a Djembereng» és una experiència de descoberta sonora de la ciutat, que sorgeix de la voluntat d’explorar el patrimoni sonor mataroní i d’aproximar-nos a la diversitat que escoltem i compartim. 

Una diversitat cultural, social, religiosa i identitària, que s’exerceix a l’escola, al mercat, a la biblioteca, al tren o al cementiri. Una diversitat de modes de viure i d’històries personals que volem compartir i fer presents al museu de la ciutat.

Al llarg dels darrers cinc anys, els membres de l’associació Mapasonor han realitzat enregistraments de l’entorn sonor mataroní, mitjançant el treball de camp i la pràctica de l’escolta profunda. I, al mateix temps, han recollit els relats de diverses persones que viuen a la ciutat, tenint en compte el seu testimoni i la seva oralitat. Uns relats que s'estenen de Mataró al poblet peruà de Mancos fins al senegalès de Djembereng. 

Els sons enregistrats, d'acord amb criteris etnomusicològics i antropològics, han estat seleccionats i editats per crear una composició sonora, que segueix els principis de la disciplina del paisatge sonor. Els sorolls ambientals, els sons d’esdeveniments quotidians i festius i les veus dels testimonis orals s’entrellacen i formen un diàleg que genera un retrat sonor col·lectiu del Mataró d’avui i de la societat que l’habita: un retrat concebut com una simfonia de la ciutat.

Organitzen: Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Associació Mapasonor