La rajola hidràulica

Museu de Mataró

Data de la publicació : 19.06.2020

Cap a l’any 1880 –coincidint amb  la comercialització del ciment artificial (conegut com «Portland»)–, va començar a utilitzar-se un tipus de paviment resistent, versàtil i amb la capacitat d’oferir acabats molt atractius: la rajola ceràmica. El modernisme, amb la seva revalorització de totes les arts aplicades i l’atenció a tots els elements decoratius, va suposar la popularització i expansió de la rajola hidràulica, traslladant al paviment alguns dels motius que més utilitzaven, especialment, formes sinuoses de reminiscències naturals. Alguns dels dissenys més reeixits van anar a càrrec de noms com Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Josep Pascó, Enric Sagnier... Un exemple ben conegut és el que va dissenyar Antoni Gaudí per a la casa Milà, que l’Ajuntament de Barcelona va recuperar, l’any 1997, com a paviment del Passeig de Gràcia. 

Les rajoles es fabricaven peça a peça, a partir d’una barreja d’aigua, sorra, ciment i pols de marbre que s’incorporava a un motlle amb una trepa metàl·lica (de coure o llautó) a l’interior, a la qual s’hi abocaven els pigments específics per acolorir cada secció. Posteriorment, es retirava la trepa i s’hi afegia una capa superior de ciment i sorra per absorbir l’excés d’aigua, una altra capa de suport a sota per guanyar consistència, es comprimia en una premsa i s’acabava d’endurir durant uns dies en un ambient humit controlat. La seva denominació no prové –com sovint es creu– de les premses hidràuliques utilitzades sinó de tot el procés químic d’endurir-se i “adormir-se” amb l’aigua i la humitat.

A mitjan segle XX, la producció industrialitzada i més econòmica (amb materials com gres o terratzo) va substituir progressivament el paviment hidràulic. A Mataró, es conserven exemples molt destacats com els que es poden veure a la casa Coll i Regàs o a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró.

Paviment de rajola hidràulica de Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró (foto: Wikipedia)

Interior de la casa Coll i Regàs, a Mataró (foto: casesiconiques.cat)

Panot Gaudí realitzat a partir del mosaic hidràulic dissenyat per Antoni Gaudí, l’any 1904 (foto: escofet.com)

Motllo i trepa per elaborar rajola hidràulica (foto: Wikipedia)

Quatre models de rajola hidràulica del fons del Museu de Mataró (foto: Museu de Mataró) 

Paviment de rajola hidràulica de Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró (foto: Pere Masramon)