
Data de la publicació : 14.05.2020
#memoriacovidmataro
Què volem fer?
Convidar a la ciutadania a participar en la campanya de recollida de la memòria material que sigui testimoni del pas de la COVID-19 per la ciutat de Mataró i la comarca del Maresme, per decidir-ho entre tots.
Convertirem el Museu de Mataró en un punt de trobada de la diversitat de perspectives de l’impacte de la COVID-19 en les nostres vides.
El nostre objectiu?
Recollir, primer virtualment i més tard materialment, els testimonis de la pandèmia que hom consideri necessari conservar com a patrimoni cultural, per tal de poder configurar els relats que ens caldrà articular a l’entorn d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica.
Els materials proposats poden ser molt diversos:
- imatges que capturin moments del confinament
- objectes que s’han convertit en quotidians durant el confinament (EPIS, pancartes, cartells, dibuixos...)
- els aplaudiments als balcons, les vivències dels malalts, dels professionals als hospitals i les residències de gent gran
També busquem testimonis de:
- els professionals d’activitats essencials
- les empreses que han adaptat la seva producció per atendre les demandes d’aquesta crisi sanitària
- les diferents propostes culturals de qualsevol àmbit que han anat sorgint al llarg d’aquests dies
Com participar?
Enviant-nos un missatge a l’adreça de correu electrònic museum@ajmataro.cat
Amb un missatge que contingui informació bàsica com:
- Nom, cognom, correu electrònic i telèfon de contacte de la persona que fa la donació
- Fotografia de l’objecte o del document que es vol cedir. En cas de tractar-se d’un document digital pot adjuntar-se al correu (els formats recomanats són jpg, i mp4; i la durada vídeos màx. 50”)
- Breu descripció de context o informació rellevant sobre l’objecte o el document
Quan el Museu pugui tornar a obrir portes i atendre la recollida presencialment contactarà amb vosaltres per avaluar la donació i activar els mecanismes necessaris per fer-la efectiva.
Amb qui ho fem?
És una campanya coordinada amb diferents museus de les Xarxes de Museus d’Història i Monuments i de Museus d’Etnologia de Catalunya, a la que pertany el Museu de Mataró. També coordinada amb l’Arxiu de Mataró i el Comarcal del Maresme que participen en una campanya similar endegada pels arxius a nivell nacional.
Una cop finalitzada posarem en comú la recepció del material obtingut per poder fer-ne una lectura transversal en clau de país i desenvolupar un projecte comú de divulgació.
Ens ajudes a difondre la iniciativa?
Si alhora voleu fer comunicació de la vostra participació al projecte a les xarxes socials, us recomanem utilitzar els hashtags: #memoriacovidmataro #Patrimonisconfinats #memoriespandemia
Com utilitzarem les vostres dades i el material rebut?
D'acord amb la normativa de protecció de dades vigent, les de caràcter personal no podran ser cedides a altres tercers públics o privats. Els objectes, documents i arxius rebuts amb les vostres propostes seran utilitzats exclusivament per als objectius que s’especifiquen a continuació:
- La creació d’un fons al Museu de Mataró que es posarà a disposició de la ciutadania per la seva consulta amb finalitats d’investigació i de divulgació cultural.
- La difusió en mitjans de comunicació i xarxes socials.
- La possible incorporació a una exposició temporal dels materials cedits, ja sigui organitzada pel propi Museu, o en col·laboració amb altres museus adscrits a les xarxes de museus de Catalunya.
Què implica per vosaltres la tramesa de documentació?
- L’autorització expressa per poder exhibir, publicar, difondre o reproduir els objectes, les imatges, els àudios i els textos facilitats, en el marc del desenvolupament del projecte Memòria Covid Mataró sense que comporti cap tipus de compensació.
- La garantia que no existeixen tercers que disposin de drets d’exclusivitat sobre l’exhibició, publicació, difusió o reproducció dels documents gràfics facilitats i que disposeu del consentiment de les persones que hi apareixen o que s’hi puguin identificar.
Seguiu-nos a: